Sposób na udanego grilla

sposób na udanego grilla - foto - mateuszcieslinski.pl blog

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Weekend majowy, a potem czerwcowy zbliża się bardzo dużymi krokami. Jest to zdecydowanie najlepszy moment, aby rozpocząć sezon grillowy i znaleźć sposób na udanego grilla.

Na początku, aby rozpocząć jakiekolwiek grillowanie musimy zadbać odpowiednia odpowiednio wcześniej o dobry sprzęt jakie pierwszy warunek – sposób na ugadanego grilla. Myślę nie będzie z tym jakiegokolwiek problemu w dzisiejszych czasach. Od kilku dobrych dni telewizja, radio, Internet zasypują nas standardowymi grillami wielokrotnego użytku jak również co raz popularniejszymi grillami jednorazowymi. Nie mniej jednak jeżeli zależy Wam na odpowiednim charakterze potrwa byle jaki grill to złe rozwiązanie.

Co raz częściej po mimo wielu zakazów, regulaminów zakazujących grillujemy w mieście nie rzadko na małym balkonie. Sam jestem wielkim przeciwnikiem tego typu zakazów i kompletnie nie zgadzam się używanymi argumentami. Nie mnie jednak jeżeli znaleźliście się w takiej sytuacji, grilla koniecznie chcecie wykonać lub po prostu zależy Wam na wygodzie, oczywistym wyborem jest grill elektryczny. Dymi nie dymi…. jasne, że dymi ale nie tak intensywnie, a dym pojawia się tylko przy kapaniu tłuszczu na grzałkę. Tym samym z całą pewnością zapis w regulaminie o przeszkadzaniu sąsiadom możecie uznać za nieaktualny.

 




 

Grill elektryczny ma również swoją zaletę dla jednych, dla drugich wadę nie wymaga węgla. O ile po ostatnim grillowaniu pozostawiliście go czystego nie ma przeszkód aby czy w każdym momencie był gotowy do pracy. Czyste rączki są na pewno jakimś plusem jednak w mojej ocenie takie grillowanie ma jednak również najmniej charakteru. Sam jako pasjonat gotowania powiem wam, że przyrządzane na nim potrawy są smaczne ok, ale nie mają tak głębokiego aromatu. Jestem wielkim zwolennikiem podlewania mięsa marynatą czy piwem, a tego na grillu elektrycznym się nie praktykuje więc masz ograniczony wachlarz możliwości niestety.

Jako wielki pasjonat grillowania tego na węglu chciałbym się z Wami podzielić kilkoma moimi spostrzeżeniami . Sposób na udanego grilla to na pewno dobry sprzęt. Przy zakupie grilla na węgiel zawsze zwracajcie uwagę żeby był stabilny. Tani, kiepski sprzętu, który będzie przewracał się przy najmniejszym podmuchu wiatru, nie ma większego sensu. Powiedzcie sami karkówka z piaskiem, zawiedzeni goście, nie wspominając o ewentualnych oparzeniach, możemy tego uniknąć. Zamiast miło spędzać czas w rodzinnej, przyjacielskiej atmosferze, będziesz się tylko wkurzać, a całe spotkanie okaże się niepowodzeniem. Nie ma większego znaczenia jaki duży grill będziemy używać, a wielkość rusztu odpowiadać musi jedynie Waszym potrzebom.

Jeżeli często grillujesz, posiadasz jakiś ogródek lub działkę bardzo fajnym pomysłem jest murowany grill.  Jest to na 100% sposób na udanego grilla za każdym razem. Wielką zaletą jest również fakt, że można opalać go drewnem, dzięki czemu uzyskuje się duży ogień pozwalający przyrządzić między innymi prawdziwe soczyste amerykańskie burgery, żeberka nie wspominając o karkówce i fantastycznie usłużonych kiełbaskach. To jednak najdroższa opcja nie ma co ukrywać nie mniej jednak zastanów się czy jednorazowa inwestycja rzędu ok nawet kilku tysięcy złotych nie jest dobą inwestycją.

Grill murowany niewątpliwie jest świetną inspiracją w ogrodzie, a gdy przeliczycie ile już razy wymienialiście wasze blaszaki przepalone inwestycja może okazać się genialnym pomysłem. Sam przyznam Wam,  że koszt takiego grilla wcale nie musi być taki wielki i zależny tak naprawdę od wielkości grilla i materiałów wykorzystanych do jego wykonania. Tu pojawia się furtka, na wykorzystanie cegieł nie wykorzystanych przy innej budowie, wiec może?

sposób na udanego grilla - grill murowany - mateuszcieslinski.pl blog

Co wrzucamy na ruszt?

Jest to temat rzeka dla mnie, a odpowiedz jest banalnie prosta. Sposób na udanego grilla to możliwość wrzucenia na ruszt dosłownie wszystkiego i to jest piękne. Sam jestem wielkim fanem grillowania również z faktu, iż jest wyjątkowo zdrową formą przyrządzania potraw po mimo wielu mitów i legend. Dlatego też moi kochani korzystajcie z grilla na max-a, najczęściej maksymalnie jak jest to możliwe zastępując tradycyjne smażenie.

 




 

Grillowanie jest uważanie bardzo mylenie jako wieczór w męskim gronie oczywiście w mięsnym towarzystwie. Jest to bardzo mylny stereotyp. Na naszego grilla możemy zdecydować się położyć klasycznie karkówkę, boczek, żeberka, ale również hamburgera, roladki i szaszłyki.  Tak naprawdę nie ważne na co się zdecydujecie złotą zasadą każdego kucharz i pasjonata grilla jest przyrządzania mięsa poprzez wcześniejsze marynowanie. W tym celu polecam szczególnie czosnek, cebulę, zioła, ale również miód czy piwo. Sam osobiście mięso zamarynuję przynajmniej kilka godzin wcześniej o ile zabraknie mi czasu, standardowo nocne marynowanie jest najlepsze.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Polecam Wam, aby jak najczęściej ryby gościły na waszym grillu – nie bójcie się tego. Błędem jaki popełnia bardzo dużo osób jest korzystanie z mrożonych filetów…. masakra i nie dziwię się późniejszym awersjom. Pamiętajcie wybierajcie ryby najlepiej całe, zawsze świeże, o ile macie z tym problem oczyszczone, nigdy nie mrożonki.  Gwarantuję Wam, że dzięki temu Wasz grill będzie udany a ryba delikatna i nie rozpadająca się.

Jak już zdecydujecie się na rybę z grilla, choć do mięsa to też rewelacyjny dodatek polecam Wam jak najczęstsze korzystanie z warzyw a nawet owoców – dobrze czytacie. Klasycznym sposobem wykorzystania warzyw są oczywiście szaszłyki, w których standardowo dodajemy cebulę, paprykę, co raz częściej pieczarki. Z całego serca zachęcam Was do eksperymentowania i dodawania plasterków posolonej cukinii, bakłażana z odrobiną oleju, kukurydzy, a jeżeli grillujecie drób np. banana – rewelacja.

Grillowanie raczej nie kojarzy się nam z ugotowanymi ziemniakami, częściej z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Nie mniej rewelacyjnym i fantastycznym dopełnieniem dania głównego będzie chleb zapiekany z serem lub masłem czosnkowym – mega polecam. Ukrojony chleb, nawet bułkę, a najlepiej bagietkę posmarujcie ulubionymi dodatkami, zawińcie folię aluminiową i pozostawicie na grillu na dosłownie kilkanaście minut. W trakcie grillowania mamy zazwyczaj dużo czasu wiec nie będzie problemem, aby urozmaicić nasz danie, a zaskoczenie najbliższych może okazać się bez cenne.

Sposób na udanego grilla – 6 porad

Kiedy mamy już na czym zrobić naszego grilla, wiemy również co będziemy grillować chciałbym się z Wami podzielić kilkoma radami. i co grillować, czas przejść do części praktycznej.

1. Co raz częściej korzystamy z syntetycznych podpałek. Polecać będę zawsze klasyczne sposoby, ale nowe trendy nie zawsze muszą być zawsze złe. Nie mnie jednak pamiętajcie korzystając z takich podpałek zawsze odczekajcie trochę, aż zdąży się wypali. Nasz grill ma być przecież smaczny i zdrowy. Prosta rada sami przyznacie, a dzięki temu substancje chemiczne ulatniające się z syntetycznych podpałek nie osiądą na jedzeniu dzięki temu mamy gwarancję, że nasze grillowane potrawy zachowają swój aromat – * sposób na udanego grilla *

2. Nie wyobrażam sobie, iż po ostatnim grillowaniu nie oczyściliście waszego rusztu. Nie mniej jednak to dobry moment, aby nadrobić zaległości. Jednym z wielu problemów podczas grillowania jest przywieranie mięsa, a mamy prosty patent. Posmarujcie ruszt odrobiną oliwy- efekt gwarantowany i sposób na udanego grilla zawsze – * sposób na udanego grilla *

3. Grillowanie i układanie naszych potraw rozpoczynamy dopiero wtedy, gdy węgiel rozżarzy się dokładnie i pod całą powierzchnią rusztu na która ułożycie swoje specjały.  Pamiętajcie szczególnie ważną kwestią dla mięsa jest zapewnienie odpowiedniej i równomiernie rozkładającej się temperatury. Największym błędem każdego grillowania jest powierzchowne przypalanie mięsa. Wizualnie będzie ok, ale w środku po prostu nasze mięso pozostanie surowe. Jestem zwolennikiem również położenia mięsa na żarzące się kawałki drewna, czy węgla, które spowodują zamknięcie porów w mięsie co w konsekwencji zapewni nam soczyste wnętrze i mega piorunujący efekt – * sposób na udanego grilla *

4. Kupując mięso na grilla zawsze kupujcie w całości, a następnie krójcie na odpowiednie grube kawałki. Cienkie kawałki to szybkie grillowanie to fakt, ale również duża szansa na wysuszenie mięsa i kiepski efekt finalny. Szczególnie grillując np. żeberka pamiętajcie aby zastosować technikę dwóch temperatur. To nic innego jak zamknięcie por mięsa na silnym żarze, a następnie powolne dochodzenie mięsa w niższej temperaturze. Każdy może zastosować taką technikę, wystarczy odpowiednio manipulować wysokością rusztu, najpierw niżej a następnie wyżej – * sposób na udanego grilla *

 




 

5. Nie rzadko na grillach widzimy używaną folię. Jest to fantastyczny sposób na duszenie, ale nie na pieczenie pamiętajcie.  Jeżeli zatem Waszym celem jest otrzymanie chrupiącej skórki musicie folię rozwijać na sam koniec grillowania – * sposób na udanego grilla *

6. Jeżeli w trakcie grilla używać będziecie sos zawierający cukier, pamiętajcie aby polewać nim dopiero na koniec grillowania, dzięki czemu unikniecie jego spalenia – * sposób na udanego grilla *

Mam nadzieję, że mój kolejny wpis będzie dla Was przydatny i dowiecie się czegoś nowego. Zapraszam do systematycznego odwiedzania mojego bloga, gdzie nie tylko znajdziecie moje przepisy również na grilla i propozycję złamania przepisów znanych i lubianych przepisów.

Zapraszam Cię również do śledzenia moich postępów na profilach społecznościowych facebook , twitter i instagram.

Jeżeli uznasz mój wpis za inspirujący lub też masz jakieś dobre rady, podziel się nimi w komentarzach

Udanego grillowania

Bon Appetit! / Smacznego

Mateusz Cieśliński

Pages:
Edit