Naleśniki Suzette | Przepis Mateusz Cieśliński Blog

naleśniki suzette

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Naleśniki suzette to rewelacyjne naleśniki na cieście francuskim.

Rewelacyjny pomysł na nową opcję dla tradycyjnych polskich naleśników znanych przez większość z nas. Przepis przyznam odkryłem bardzo przypadkowo podczas wyjazdu do Niemiec o dziwo. Będąc z Wami szczerym na szybko dokonywałem zamówienia i nie doczytałem karty. Ten błąd był rewelacyjny i pozwolił odkryć ten fantastyczny przepis.

 

Naleśniki suzette – składniki

  • 20 dag mąki
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 źółtka
  • 0,5 l mleka
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 8 kostek cukry
  • 1 pomarańcza
  • 15 dag masła




Naleśniki suzette – przygotowanie

Do tego przepisu potrzebujemy wysoką miskę do której na starcie wsypujemy mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier, a następnie dokładnie miksujemy. Miksując powoli dodaję mleko i małe kawałki masła. Między czasie obieram dokładnie pomarańcze i kroję na bardzo wąskie paseczki pozbywając się pestek o ile będą. Następnie po blanszowaniu i odsączeniu dodaję do mojego ciasta dalej miksując. Gotowe , dokładnie wymieszane ciasto odkładam na około 2 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie na maśle zaczynam smażyć cieniutkie naprawdę naleśniki i rozpoczynamy przygotowanie nadzienia. Kostki cukru pocieramy o pomarańcza, aż staną się pomarańczowe. W oddzielnej misce wyciskamy sok z pomarańczy. Masło ucieram z cukrem i łączę z rozpuszczonymi kostkami cukru i likierem. Smarujemy nasze naleśniki i zawijamy według uznania, a następnie smażymy lub wkładamy do piekarnika. Przyznam Wam, że ja zdecydowanie preferuję piekarnik.

Pamiętajcie przed podaniem polejcie naleśniki gorącym likierem i podpalcie jak macie możliwość. Efekt będzie fenomenalny, a Wasi goście mega zaskoczeni. Pamiętajcie oczywiście o bezpieczeństwie.

 

Zapraszam Was również do śledzenia moich postępów na profilach społecznościowych facebook , twitter i instagram.




Pages:
Edit