Krem z drobiu z kokosem | Przepis Mateusz Cieśliński Blog

krem z drobiu z kokosem

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Krem z drobiu z kokosem to fantastyczny przepis kuchni polskiej jaki pierwszy raz pokazał mi dziadek.

Krem z drobiu z kokosem – składniki

  • 0,5 świeżego kokosa
  • 0,25 l mleka
  • 4 żółtka
  • 0,7  śmietany
  • 8 pasków marynowanej papryki
  • 0,5 kg mięsa kurczaka
  • 1,5 l wody
  • pęczek włoszczyzny
  • łyska mąki
  • łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz




Krem z drobiu z kokosem – przygotowanie

Na początku mięso z kurczaka bardzo dokładnie myjemy, i wraz z włoszczyzną gotujemy rosół. Mięso następnie wyciągamy i obieramy ze skóry i kości i mielimy na maszynce do mięsa. Ponownie wrzucamy nasze gotowe mięso do wywaru. Lekko schłodzony wywar odlewam do rondelka i dodaję mąkę dokładnie mieszając po czym ponownie przelewam całość do dużego garnka. To jest odpowiedni moment, aby lekko doprawić naszą zupę i zabrać się za przygotowanie kokosa.

Kokos obieramy bardzo dokładnie z miąższu i drobniutko musimy pokroić, a następnie zaleć 0,25 l mlekiem. Jeżeli kupiliście cały kokos to rewelacyjnym dodatkiem jest mleczko kokosowe, które polecam dodać. Nasz kokos dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy. Niewielką ilość odlewamy i dodajemy żółtka energicznie mieszając i z powrotem przelewamy do naszego kremu z drobiu z kokosem.

Na samym końcu dodajemy śmietanę i nasz krem z drobiu z kokosem przybieramy paseczkami czerwonej papryk (może być inna według uznania). Sam preferuję dodanie jeszcze na sam koniec curry, nie każdy lubi więc nie uwzględniałem w składnikach.

Zapraszam Was również do śledzenia moich postępów na profilach społecznościowych facebook , twitter i instagram.




Pages:
Edit