Chrust migdałowy | Przepis Mateusz Cieśliński Blog

chrust migdałowy blog mateusz cieśliński

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Chrust migdałowy – składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania




Chrust migdałowy – sposób wykonania:

Jajka, żółta, cukier i migdały rozcieramy ze spirytusem na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę i szczyptę soli i dokładnie wyrabiam na gładkie ciasto. Pamiętajcie nie ma, co się spieszyć nigdy przy wyrabianiu ciasta. Zawsze kierowałem się zasadą lepiej 5 min dłużej, a smaczniej.  Przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wałkujemy. Pamiętajcie, aby zawsze posypać troszkę powierzchnię stolnicy mąką, aby ciasto nam się nie przyklejało. Następnie kroimy formujemy tak jak faworki. Międzyczasie wlewamy tłuszcz do smażenia i go dokładnie rozgrzewamy i po kilka sztuk jednorazowo smażymy. Pamiętajcie, aby czasem tłuszcze nie zaczął się palić. Nie ma sensu również smażyć na szybko kilkanaście sztuk. Taki błąd popełniałem będąc nastolatkiem. Kuchnia to nie tor wyścigowy pamiętajcie.

Zapraszam Was również do śledzenia moich postępów na profilach społecznościowych facebook , twitter i instagram.

Pages:
Edit